“Bij mij hoef je geen verkleedkleren aan”
Na een half jaar werken als allround schoonheidsspecialiste kwam Frenie Houwers tot de conclusie dat ze niet alleen met uiterlijke zorg bezig wilde zijn. “Ik kon helemaal niks met de verhalen die de mensen in mijn behandelstoel vertelden. Nu kan ik op mentaal vlak wat voor anderen betekenen: voor de innerlijke mens zorgen. Dat werkt véél beter voor mij.”
Een opmerkelijke overstap. Waar kwam die vandaan? “De regisseur van mijn voormalige toneelvereniging zag hoeveel plezier ik had in spel. Hij zei dat ik van mijn hobby mijn beroep moest maken. Inderdaad, waarom eigenlijk niet? Dus heb ik me ingeschreven voor de opleiding dramatherapie bij de HAN: wat een ontdekking! Inmiddels heb ik er inderdaad mijn werk van gemaakt én speel ik bij een muziektheatergezelschap. Daar word ik superblij van. Net als van kringloopwinkels bezoeken, mijn katten en themafeestjes met vrienden trouwens.”
Geknutseld cv
Na haar opleiding werkte ze bij het Leo Kannerhuis in Oosterbeek. “Werken met kinderen met autisme vond ik heel mooi, maar de reisafstand absoluut niet. Ik wilde graag in Winterswijk werken, vond een vacature bij HIER Zorg en solliciteerde. Alleen begaf mijn laptop het op de dag dat ik mijn cv zou inleveren. Omdenken dus. Ik heb mijn cv maar in elkaar geknutseld met behulp van oude tijdschriften. Daar heb ik een foto met mijn mobiel van gemaakt en die opgestuurd. Eens een keer wat anders, toch? Gelukkig werd ik uitgenodigd voor een gesprek en sindsdien word ik altijd gezien als ‘een beetje anders’, soms zelfs ‘excentriek’.” Ze hoort collega’s tenminste regelmatig ‘Typisch Frenie’ zeggen. “Maar wat dat precies betekent, daar ben ik zelf ook nog niet achter, hoor”, vertelt ze met een knipoog.
Vrolijk en vol lef
Je kunt Frenie herkennen aan haar megalange haren, haar vrolijkheid, lef, uitgesproken mening en haar nieuwsgierigheid. Én aan haar ‘eettasje’ dat ze overal mee naartoe neemt. “In dit koelboxje stop ik elke dag mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes. Ik vind het handig om bij me te hebben, zodat ik overal kan eten. Ook bij cliënten als dat zo uitkomt, ideaal.”
Ondertitelen
Frenie werkt graag aan een vertrouwensband, en doet dat op haar eigen, soms eigengereide manier. Ze is dan ook zeker geen ‘doorsnee hulpverlener’ en bekijkt dingen vaak van een andere kant. “Waarschijnlijk komt dat omdat ik uit ervaring weet hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Ik heb zelf ook een tijdje flink in de put gezeten en had hulp nodig. Ik doe dan ook extra mijn best om iemand goed te begrijpen en diens gedrag of gevoel te kunnen ‘ondertitelen’. Maar tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat ik iemand uitdaag, zodat diegene niet afhankelijk van mij wordt.”
Uitbeelden in plaats van uitleggen
Dramatherapie is hierbij een heel mooi handvat. “En nee, hiervoor hebben we geen verkleedkleren nodig, want we gaan geen toneelstukje spelen. Bij dramatherapie draait het vooral om ervarings- en lichaamsgericht werken en non-verbale communicatie, niet zozeer om woorden. Je hoeft bij deze therapie dus niet uit te leggen wat er in je omgaat, maar je kunt het laten zien. Bijvoorbeeld door uit te beelden hoe je erbij zat tijdens je sollicitatiegesprek, zodat we het kunnen evalueren. Ik vind het heel bijzonder dat ik deze vorm van vaktherapie hier mag combineren met de ambulante begeleiding. Binnen de eigen veilige omgeving van cliënten en zonder wachtlijst die er normaal gesproken voor bestaat. Deze wisselwerking zorgt echt voor meerwaarde!”